Kim jest dietetyk?
Mianem dietetyka określać powinniśmy specjalistę ds. żywności. Niestety wiele osób uważa się za dietetyków, podczas gdy tylko interesują się kwestiami zdrowego żywienia, odchudzania i wpływem poszczególnych składników odżywczych na ludzki organizm. Prawdziwy dietetyk po ukończeniu odpowiedniego kształcenia, np. rocznej nauki w szkole policealnej w Krakowie, może zająć się fachową oceną jakości składników i produktów odżywczych i na tej podstawie ustalać odpowiednie programy żywieniowe.
Podczas nauki w szkole policealnej przyszły dietetyk może zdobyć cenną wiedzę z zakresu żywienia człowieka, ale nie tylko. Ważne jest powiązanie jej z anatomią, medycyną, biochemią czy normami żywieniowymi. Specjalista w tej dziedzinie powinien wiedzieć, jak tworzyć spersonalizowane plany żywieniowe zgodne z wiekiem, płcią, stanem zdrowia i trybem życia pacjenta. Uniwersalne diety działają tylko w nielicznych przypadkach, a wykwalifikowany dietetyk zawsze będzie podchodził do każdej osoby zgłaszającej się do niego o pomoc w sposób całkowicie zindywidualizowany.
Specyfika pracy dietetyka
Dietetyk może założyć własny gabinet, gdzie będzie przyjmował pacjentów i tworzył dla nich odpowiednie programy żywieniowe, albo zatrudnić się w publicznym lub niepublicznym zakładzie opieki zdrowotnej. Może wykonywać swoją pracę w organizacjach konsumenckich, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia albo w komercyjnych placówkach sportowych, rekreacyjnych itp.
Do jego obowiązków będzie należała ocena stanu odżywienia i składu ciała każdego pacjenta. Ponadto będzie umiał rozpoznać niedożywienie, problemy z nadwagą czy otyłością, zajmie się zapobieganiem chorób zależnych od procesu żywienia, oceną wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia oraz oceną wpływu chorób na stan odżywienia i żywienia na wyniki leczenia chorób. Dietetyk prowadzi edukację żywieniową, organizuje żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dostosowane do wieku i stanu zdrowia pacjenta oraz kontroluje jakość produktów żywnościowych i warunki ich przechowywania.