Kolejny tydzień Wiosennej Przemiany z sukcesami [Nasza akcja]

Trwa trzeci tydzień Wiosennej Przemiany, naszej akcji, w ramach której główny bohater przy zastosowaniu odpowiedniej diety, wspartej aktywnością fizyczną, przechodzi prawdziwą przemianę.

Nasz główny bohater, Kuba, restrykcyjnie przestrzega diety tworzonej na bieżąco przez dietetyków Centrum Naturhouse. W ubiegłym tygodniu do diety dołączyliśmy aktywność fizyczną - basen w Ośrodku Sportu i Rekreacji KOLNA.

Czy Kuba odniesie kolejny sukces, tracąc wagę i centymetry w obwodzie? Oglądajcie czwarty odcinek Wiosennej Przemiany:




Sałatka z rukoli i szpinaku z pieczonym burakiem

Składniki na 1 talerz:

garść rukoli i szpinaku

kilka kostek sera pleśniowego lub feta lub innego słonego

10 pomidorków koktajlowych

1 średni burak

kilka orzechów pinii lub włoskich lub laskowych

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Buraka umyć, obrać i zawinąć w całości w folię aluminiową. Piec w piekarniku o temp. 190 st. przez 40 min. Na talerzu ułożyć opłukany szpinak i rukolę. Na tym połówki pomidorków, oraz pokrojonego w plasterki lub kosteczkę upieczonego buraka. Posypać orzechami. Dodać pieprz do smaku.

Komentarz dietetyka -  mgr Aneta Moryl

Kwiecień to okres tzw. przednówka czyli brakuje świeżych warzyw a korzeniowe się kończą. Burak jest warzywem zeszłorocznym, które w przechowaniu zachowuje swoje walory smakowe i skład dlatego warto go stosować. Buraki zawierają antocyjany ( te same co w czerwonym winie) , kwas foliowy, trochę wit.C oraz dużo pierwiastków mineralnych. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Najzdrowszy jest surowy. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

Zgłoś sie do naszego dietetyka po poradę i diety oraz przepisy na smaczne potrawy.

Zapraszamy do naszych Centrów w Krakowie ul. Kazimierza Wlk. 32 i ul. Kościuszki 68.


Aktualności

Pokaż więcej