Nasz główny bohater, Kuba, restrykcyjnie przestrzega diety tworzonej na bieżąco przez dietetyków Centrum Naturhouse. W ubiegłym tygodniu do diety dołączyliśmy aktywność fizyczną - basen w Ośrodku Sportu i Rekreacji KOLNA.
Czy Kuba odniesie kolejny sukces, tracąc wagę i centymetry w obwodzie? Oglądajcie czwarty odcinek Wiosennej Przemiany:
Sałatka z rukoli i szpinaku z pieczonym burakiem
Składniki na 1 talerz:
garść rukoli i szpinaku
kilka kostek sera pleśniowego lub feta lub innego słonego
10 pomidorków koktajlowych
1 średni burak
kilka orzechów pinii lub włoskich lub laskowych
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraka umyć, obrać i zawinąć w całości w folię aluminiową. Piec w piekarniku o temp. 190 st. przez 40 min. Na talerzu ułożyć opłukany szpinak i rukolę. Na tym połówki pomidorków, oraz pokrojonego w plasterki lub kosteczkę upieczonego buraka. Posypać orzechami. Dodać pieprz do smaku.
Komentarz dietetyka - mgr Aneta Moryl
Kwiecień to okres tzw. przednówka czyli brakuje świeżych warzyw a korzeniowe się kończą. Burak jest warzywem zeszłorocznym, które w przechowaniu zachowuje swoje walory smakowe i skład dlatego warto go stosować. Buraki zawierają antocyjany ( te same co w czerwonym winie) , kwas foliowy, trochę wit.C oraz dużo pierwiastków mineralnych. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Najzdrowszy jest surowy. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.
Zgłoś sie do naszego dietetyka po poradę i diety oraz przepisy na smaczne potrawy.
Zapraszamy do naszych Centrów w Krakowie ul. Kazimierza Wlk. 32 i ul. Kościuszki 68.