Tropem małopolskich przysmaków

fot. LoveKraków.pl

Pierwszy kulinarny przewodnik wydany przez Małopolską Organizację Turystyczną nosi wdzięczną nazwę - „Małopolska Palce Lizać”. Książka zachęca do odkrywania tajników kuchni regionu. W przewodniku znalazły się informacje na temat wartych odwiedzenia karczm i restauracji, które serwują swoim gościom tradycyjne, wyśmienite dania.

Dzięki projektowi „Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” dofinansowanemu przez Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Województwo Małopolski, opracowano i wdrożono system certyfikacji gastronomii regionalnej województwa. Wyłoniono ponadto lokale gastronomiczne o najwyższym standardzie oraz jakości świadczonych usług.

Przewodnik „Małopolska Palce Lizać”

Kulinarny przewodnik wydany przez Małopolską Organizację Turystyczną namawia czytelników do wyruszenia w trasę i spróbowania specjałów regionu. Autorką książki jest Elżbieta Tomczyk-Miczka, dziennikarka, pilot wycieczek, trener i wykładowca na wyższych uczelniach turystycznych. Od 2003 roku związana jest z Małopolską Organizacją Turystyczną. Do 2007 roku była dyrektorką biura, obecnie jest menedżerem projektów MOT. 

– Zanim jednak zanurzycie łyżkę w misce strawy i podniesiecie ją do ust, zadumajcie się nad przeszłością, wsłuchajcie się w niegdysiejszy gwar, skrzypienie kół na gościńcu, brzęk miedzianych garnców – zachęca autorka przewodnika. – Pomyślcie o tych, którzy przed laty tu biesiadowali i których historie wpisane są w „trasy smakoszy”. Takie karczmy, jak „Antolka”, „Rzym”, „Siwy Dym”, „Bartna Chata”, „Regietów” czy „Sywor”, reprezentują różne zakątki regionu, style i specjalności – dodaje.

Na końcu książki pojawiła się lista rekomendowanych restauracji regionalnych. Dzięki temu każdy turysta w łatwy sposób zaplanuje swoją własną, niepowtarzalną kulinarną wycieczkę.

Przystanek w karczmach regionalnych

Wędrówkę smakoszy, podzielono na 7 oddzielnych tras i opisano na stronie www.trasasmakoszy.pl. Każda z nich posiada mapkę oraz listę karczm, które warto odwiedzić podążając wybraną ścieżką. Przy każdej restauracji znajdują się opisy i zdjęcia restauracji oraz przepis na wybraną regionalną potrawę, prosto od szefa kuchni. 

Na liście tras znalazły się: Kraków i Wieliczka, Wzdłuż Zakopianki, Skalne Podhale – wokół Zakopanego, Diabelska Babia Góra i anielska Lanckorona, Trzy krainy, W kraju Lachów, Pogórzan i Łemków, Północna korona Krakowa – w stronę nadwiślańskich klimatów.

News will be here

Aktualności

Pokaż więcej